M-am gândit să fac o vizită la muzeul arheologic din Frankfurt, am mai fost aici în 2019 chiar în momentul demonstrațiilor “anti auto” din timpul expoziției auto, îmi amintesc că eram în muzeu când am auzit gălagie pe stradă afară unde treceau demonstranții cu tobe fanfare și muzică, cumva m-am grăbit să termin vizita în muzeu atunci ca să ies să casc gura la demonstrație.
Deci revenind la muzeu, este găzduit într-o clădire restaurată a unei mânăstiri a carmelitelor, o clădire foarte interesantă.
Sunt expuse artefacte escavate din zona Frankfurt încă din perioada romană, a fost o perioadă când Imperiul Roman se oprea la Rin dar deoarece aveau periodic confruntări cu triburile germanice aveau avanposturi militare logistice dincolo de granița de pe Rin, în acest caz avem tabara militară de la Nidda, râul Main se varsă în Rin câțiva km mai jos iar aici era un vad de trecere a râului, foarte util pentru transporturile din vremea aia. De aici se trage și numele orașului Frankfurt, de la “franco fort” fort însemnând “vad” deci era tradus în română “vadul francilor”, francii fiind la acea vreme unul din triburile din zonă, un trib important de la care mai târziu sa tras și numele Franței.
Evident în muzeu sunt expuse multe artefacte romane.
Evident că poziționarea geografică pe acel vad a făcut ca zona să devină o răscruce de drumuri comerciale și a avut un mare impact asupra dezvoltării orasului Frankfurt. In timpul Imperiului Roman Creștin (Holy Roman Empire) practic Frankfurt a devenit un punct central al comerțului terestru, există o vorba care spune că Imperiul Roman Creștin de fapt nu era Roman (era franco-german), nu era Creștin (înca multe triburi din această “confederație” erau păgâne, și nu era un Imperiu, era mai degrabă o confederație de triburi, dar istoria care se învață în școală nu neapărat este cea reală.
In fine deoarece nu sunt specialist în arheologie mai bine nu comentez prea mult și las fotografiile să vorbească, Muzeul de Arheologie din Frankfurt este o locație care merită vizitată.